Kulinaria i przedwojenne książki kucharskie... Moda trwa!

01-03-2018

stare książki kucharskie

Kulinaria i stare książki kucharskie... Moda trwa!

W 2016 roku pisaliśmy o wzroście zainteresowania kuchnią i gotowaniem, który przekłada się na wzrost czytelnictwa w tym temacie, także sięganie do tradycji dawnych i przedwojennych. Moda na książki kucharskie zapanowała już jakiś czas temu i można by rzec wciąż trwa, a nawet nabiera rozpędu.

Od razu nasuwa się pytanie: dlaczego akurat teraz wracamy do tematu? Czy chcemy zaskoczyć Państwa jakimś wyszukanym, wysublimowanym, a nieznanym szerszemu ogółowi daniem? Może chcemy pochwalić się pozyskaniem wyjątkowo rzadkich egzemplarzy książek kucharskich?

Wszak w naszej ofercie był już oryginalny Wielądko ze swoim Kucharzem doskonałym (org.: "Kucharz doskonały, pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, etc. przytym naukę daiąc przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół, oraz wyborze onych używania. Tudzież robiena wódek, likworów, syropów, ciast i cukrów. z francuskiego przetłomaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka."), czyli druga po Compendium Ferculorum albo zebranie potraw z 1682, wydana drukiem w 1783 roku i zachowana do naszych czasów polska książka kucharska. Były [i wciąż są] wczesne wydania innych rzadkich książek z zakresu kulinariów czy gospodarstwa domowego.

Ale nie, tym razem temat wrócił z uwagi na rekord, który padł w Krakowie kilka tygodni temu, kiedy na aukcji jednego z domów aukcyjnych rzeczone Compendium Ferculorum z roku 1682 zostało sprzedane za sumę 40000 zł [plus młotkowe, co razem daje 44000 zł]. Książeczka nieduża [niespełna 19 cm], raczej "chuda" [ca 100 str.], do tego w późniejszej -choć ładnej- oprawie. Najstarsza polska książka kucharska!. Rozpoczyna "Memoryał generalny albo ogolna pamięć przygotowania na bankiet", po czym następuje sześciostronnicowa "Instrvkcya o kuchmistrzu". Na pozostałych kartach umieszczono 333 przepisy kulinarne zgrupowane w trzech rozdziałach poświęconych potrawom mięsnym, rybnym i mlecznym (tu także torty, ciasta, pasztety). Każdy z rozdziałów zawiera 100 przepisów oraz dodatkowych 10 w "Additamencie", a także "sekret kuchmistrzowski". Rzecz określana jako "bardzo rzadkie". Nie rozsądzamy tu tematu rzadkości występowania tejże książeczki, ani tym bardziej czy dużo to czy mało. Pragniemy jedynie zasygnalizować, że moda na gotowanie trwa i zatacza coraz szersze [także finansowo] kręgi.

Inna rzadka "KSIĄŻKA kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów gotowania, dynstowania czyli duszenia, pieczenia ciast delikatnych, sporządzania kremów, galaret, sałat, komputów, smażenia owoców, robienia różnych ciepłych i zimnych napojów, tyzan, lukrów, lodów, konfitur, musów, mleczek, rulad, likierów i rozolisów, konserwowania wszelkich żywności przez suszenie, zaprawianie, bajcowanie, marynowanie i wędzenie; następnie: spis potraw obiadowych dla domów gospodarskich, w dni powszednie i świąteczne, zastosowany do każdej pory roku, tudzież: sposób ustawienia wielkich stołów, urządzenia uczt strzeleckich, śniadań a la fourchette, wieczerzy i biufetów, nakoniec: słowniczek wyjaśniający techniczne wyrazy kucharskie, i skazówka do sporządzania różnych przypraw zapasowych" wydana we Lwowie u Pillera w 1835 na tej samej aukcji uzyskała sumę 10000 zł [plus młotkowe, co razem daje 11000 zł], co potwierdza wyżej przytoczone wnioski.

Dobre i rzadkie książki kucharskie są w cenie! Zresztą wszystkie rzadkie pozycje są dobrze odbierane przez rynek.

 

Nasz antykwariat online zaprasza do wzbogacenia Państwa księgozbioru o oryginalne książki kucharskie i  ich reprinty.

 

Lubicie to, dajcie łapkę w górę:

https://www.facebook.com/antyksobieski/#

http://www.antyksobieski.pl/images/frontend/theme/default2/social/fb_bw.png